Ako nás vedia sledovať "hlúpe" tlačidlové telefóny

admin
Site Admin
Príspevky: 972
Dátum registrácie: St Sep 08, 2021 1:18 pm
Odborník: IT
Amatér: Elektro,Prežitie Chémia,PrváPom,Bylinky,Jazyky

Ako nás vedia sledovať "hlúpe" tlačidlové telefóny

Príspevok od používateľa admin »

Falošný pocit bezpečia je veľmi nebezpečný ...

Staré tlačidlové telefóny nás sledovali v oveľa väčšom rozsahu, než si myslíme. SIM karta, ktorú do nich vkladáme je totiž plnohodnotným počítačom, schopným spúšťať aplikácie. Áno, dobre čítate. Vaša stará Nokia 3310 vôbec nebola taká hlúpa, ako sa na povrchu tvárila. A tieto SIM karty má väčšina z vás v telefónoch dodnes.

Ešte doplním, že úplne všetky mobily vedia o svojej polohe. Je to dané nutnosťou byť prihlásený na 3 najbližšie vykrývače, aby bol hovor plynulý, aj keď sa pohybujete a odchádzate z dosahu niektorého z nich. A keďže polohy vykrývačov sú známe a je známa sila signálu, akou ich počujete, máte všetko čo treba na vaše zameranie - vzdialenosť od troch známych bodov. Takže vypínanie GPS je z hľadiska zabránenia zistenia vašej polohy neúčinné.

Vo videu sa spomína, že vaša SIM karta posiela skryté správy operátorovi. Niektoré sú technicky nutné na fungovanie celej komunikácie. Ale niektoré si operátor môže vyžiadať. A ako píšem vyššie, jedným z údajov je aj vaša poloha.

Video je skôr pre technicky zameraných, ale myslím, že aj netechnik pochopí dosť. Video je v angličtine, zapnite si titulky. https://www.youtube.com/watch?v=0Em-J_3 ... ell%3ANBTV

Tagy:
Napísať odpoveď

Návrat na "Počítače a elektronika"