Ľahká železná panvička na turistiku a prežitie

admin
Site Admin
Príspevky: 975
Dátum registrácie: St Sep 08, 2021 1:18 pm
Odborník: IT
Amatér: Elektro,Prežitie Chémia,PrváPom,Bylinky,Jazyky

Ľahká železná panvička na turistiku a prežitie

Príspevok od používateľa admin »

Nedávno som dostal darček - malú železnú panvicu. Kamarát ju má už dlho a vždy som mu ju závidel - veľmi praktická v prírode na ohni. Materiál je čistá uhlíková oceľ bez povrchovej úpravy - je nutné ju "zabehnúť" rovnakým postupom ako pri liatinových panviciach. Váha menšej verzie 320g. Vrele odporúčam do výbavy na prežitie a na turistiku. Kúpite tu: https://www.military-army-shop.sk/produ ... ca-33608b/
image.png
.


A tu už je zabehnutá. Používam zmes slnečnicového oleja a včelieho vosku. Celý dom som zadymil, než som pripiekol 6 vrstiev :D Teraz je chránená pred koróziou a nepriľnavost je porovnateľná s teflonovou panvicou.
image.png
.


Kúskom sviečky z včelieho vosku zľahka prebehnem po rozohriatej panvici a kvapnem kávovú lyžičku oleja. Rozleštím obrúskom a utriem druhým čistým takmer do sucha. Oba obrúsky - mastný aj suchý si odložím, pretože postup treba opakovať, kým sa vytvorí pekná súvislá čierna vrstva. Zohrievam nad plynom za stáleho pohybovania. Olej a vosk musia dymiť. Keď prestanú, panvicu nechám voľne pomaly ochladiť, aby vrstva spolymerizovala. Opakujem 6 x . Pri potrebeni vrstvy cas odcasu 1 - 2 x. Hotová vrstva musí byť tvrdá a sklovitá, suchá na dotyk. Ak je mastná alebo lepkavá, tak ste ju slabo vypálili.

Ďalšie detaily o starostlivosti o železný a liatinový riad sú tu: viewtopic.php?t=909

Tagy:
Napísať odpoveď

Návrat na "Nástroje a náradie"