Určenie presného času podľa hviezd

admin
Site Admin
Príspevky: 972
Dátum registrácie: St Sep 08, 2021 1:18 pm
Odborník: IT
Amatér: Elektro,Prežitie Chémia,PrváPom,Bylinky,Jazyky

Určenie presného času podľa hviezd

Príspevok od používateľa admin »

Zdroj článku:

http://astroportal.sk/pohlady/orientacia.html

Aktuálny čas
Existuje jednoduchý spôsob, ako pri pohľade na hviezdnu oblohu orientačne vyčítať, aký je momentálny hviezdny čas. Ak poznáme hviezdny čas a aktuálny dátum, môžeme si vypočítať, koľko je práve hodín slnečného času.

Tieto hodiny majú len jednu ručičku, ktorá sa otáča okolo Polárky. Je tvorená spojnicou Polárky a 4. hviezdy oje, ktorá spája oj voza s kolesami. Ciferník týchto hodín je rozdelený na 24 dielov, pričom keď mieri ručička na sever (dole), je 0 hodín, keď mieri na východ, je 6 hodín, keď mieri na juh (hore), je 12 hodín a keď mieri na západ, je 18 hodín hviezdneho času. Je treba si ešte zvyknúť, že tieto nebeské hodiny idú proti smeru bežných hodinových ručičiek.
image.png
Príklad
Práve je 24. apríl a pri pohľade na oblohu vidíme naše nebeské hodiny v polohe ako je na obrázku. Pre názornosť je na ňom zobrazený len Veľký a Malý voz, v skutočnosti tam uvidíme samozrejme aj iné okolité súhvezdia, ako je Drak, Cefeus, Kasiopeja alebo Žirafa. Odhadneme, že ručička nám ukazuje asi 11 hodín hviezdneho času. Pretože je apríl, oneskoruje sa slnečný čas za hviezdnym o 7*2 = 14 hodín (7 mesiacov po dve hodiny mesačne). To znamená, že ak chceme dostať slnečný čas, musíme od 11 hodín hviezdneho času odrátať 14 hodín, z čoho nám vyjde 21 hodín slnečného času. Ešte musíme brať do úvahy to, že v apríli je už zavedený letný čas a že k slnečnému času musíme prirátať ešte jednu hodinu, teda výsledok je 22 hodín miestneho letného času.
image.png
image.png (9.37 KiB) 8 zobrazení

Tagy:
Napísať odpoveď

Návrat na "Navigácia"